Repechage Biolight -kasvonaamio pakkauksessaan, ympärillä appelsiiniviipaleita ja vihreitä lehtiä valkoisella taustalla.

Ihon pigmenttimuutokset: Syyt, tyypit ja hoitovaihtoehdot

Pigmenttimuutokset voivat olla häiritseviä ja vaikeasti hallittavia. Mutta tiedätkö, mikä niitä todella aiheuttaa? Tänään sukellamme syvälle ja käsittelemme pigmenttimuutosten juurisyyt sekä ratkaisut. Tässä artikkelissa löydät kaiken tarvittavan tiedon ja ohjeet:

 • Hormonien vaikutus
 • Auringon vaikutukset
 • Ikääntymisen merkit
 • Pigmenttimuutosten poistomenetelmät

Pidä pintasi ja jatka lukemista, saadakseen selville miten voit suojata ja hoitaa ihoasi paremmin.

Mikä aiheuttaa ihon pigmenttimuutoksia?

Pigmenttimuutokset johtuvat melanosyyttisolujen liiallisesta aktiivisuudesta. Nämä solut tuottavat liikaa melaniinia. Tämä voi johtua auringon UV-säteilystä tai hormonaalisista syistä kuten raskaus, ehkäisypillerit tai vaihdevuodet.

Pigmenttimuutoksia voi hoitaa monin eri tavoin:

 • Ihotautilääkärin neuvot: Ammattilaisen ohjeet ovat aina hyvä lähtökohta. Ota yhteyttä, niin autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun ihosi tarpeisiin.
 • Vaalentavat voiteet: Tuotteet kuten Biolight Protective Cream, Biolight Brightening Serum, Biolight Brightening Cleanser voivat auttaa tasoittamaan ihon sävyä.
 • Kemialliset kuorinnat: Poistavat ihon pintakerroksen ja edistävät uusien solujen kasvua.
 • Laitehoidot: On monia tehokkaita laitehoitoja, jotka yhdistettynä muihin hoitomuotoihin antavat tehokkaita tuloksia. Konsultoi ammattilaisia.

Erittäin tärkeää on suojautua auringolta. Käytä aina aurinkovoidetta. Pigmenttimuutokset eivät ole vaarallisia tai kivuliaita, vaan kosmeettinen haitta.

Miten hormonit vaikuttavat pigmenttimuutoksiin?

Hormonit saattavat vaikuttaa merkittävästi ihon pigmenttimuutoksiin. Esimerkiksi raskaus, ehkäisypillerit ja vaihdevuodet voivat aiheuttaa liikapigmenttiä. Yleinen ongelma naisilla ovat maksaläiskät, jotka syntyvät perimän, auringon ja hormonien vaikutuksesta.

Ihon pigmenttihäiriöiden hoito vaatii usein sekä lääke- että laitehoitoja. Hoitojen jälkeen on tärkeää käyttää tehokasta aurinkosuojaa kuten Mineral Face Shield. Vitiligo on ihon valkoinen pigmenttihäiriö, jossa iholta katoaa melanosyyttejä. Hoitokokeilut tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisin, jotta pigmentti saattaa palautua.

Repechage Mineral Face Shield - mineraalinen kasvosuoja, 60 ml, sininen tuubi, ympäristösuoja kasvoille.

Liikapigmenttiä esiintyy erityisesti aurinkoa saaneilla alueilla kuten kasvoissa, kaulalla, dekoltee-alueella ja kädenselissä. Ihon tummumista voidaan hoitaa mm. Lääkärin määräämillä paikallishoitolääkkeillä, pinnallisella kemiallisella kuorinnalla ja valoimpulssi-radiofrekvenssihoidolla. Pigmenttimuutosten uusiutumista estetään kotihoitotuotteilla ja tehokkaalla aurinkosuojalla. Löydä täydellinen kotihoitoratkaisu ihosi tarpeisiin kaupasta TÄSTÄ.

Voiko aurinko aiheuttaa pigmenttimuutoksia?

Kyllä, aurinko voi aiheuttaa pigmenttimuutoksia. Pigmenttiläiskät ovat ihon hyperpigmentoituneita ruskeita läiskiä, jotka johtuvat UV-altistumisesta ja auringonpolttamista. Pigmenttiläiskien syntymisen estämiseksi on tärkeää käyttää päivittäin tehokasta aurinkosuojatuotetta, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä.

Ultraviolet radiation UVA, UVB, SPF protection—what does it mean? - Iconic Elements by dr. Wu

Melasma eli maksaläiskä on ruskeanharmaa pigmenttilaikku, joka voi muodostua raskauden aikana tai ehkäisypillereiden käytön seurauksena. Aurinko toimii sen laukaisijana. Vitiligo eli valkopälvi on geneettinen depigmentaatiohäiriö, jossa iho menettää pigmenttinsä tietyillä alueilla. Auringonvalolle altistuminen voi pahentaa tilannetta.

Miten ikääntyminen vaikuttaa pigmenttimuutoksiin?

Ikääntyvä iho ohenee ja sen toimintakyky heikkenee. Tämä johtaa ihon kuivumiseen, kutinaan ja tulehduksiin. Verinahan kollageenin ja elastiinin määrän väheneminen aiheuttaa ihon kimmoisuuden heikkenemistä ja ryppyjen muodostumista.

Ihonalaisen rasvan määrä vähenee tietyillä alueilla, kuten otsalla ja silmien ympärillä, mutta voi lisääntyä vatsalla ja reisissä. Ikääntyvän ihon puolustuskyky heikkenee, mikä lisää infektioiden riskiä ja hidastaa haavojen paranemista. Pigmenttisolujen määrän väheneminen johtaa epätasaiseen ihon pigmentaatioon ja hiusten harmaantumiseen.

Yleisiä pigmenttimuutos tyyppejä

Pisamat

Pisamat eli teerenpilkut (ephelis) ovat 25 millimetrin kokoisia vaaleanruskeita läiskiä kasvoissa ja joskus muuallakin ihossa. Niitä on punatukkaisilla useammin kuin muilla. Pisamat tummuvat auringossa ja häviävät talvella. Ne eivät ole luomia, sillä ihossa eri solujen määrä on normaali. Kyseessä on paikallinen melaniinipigmentin liikatuotanto. Lasten pisamat häviävät miltei aina iän lisääntyessä.

Pisamat ovat yleisiä lapsilla ja katoavat yleensä teini-iässä, kun eumelaniinin tuotanto lisääntyy. Auringon UV-säteily vaikuttaa pisamien syntyyn ja katoamiseen.

Ihon suojaaminen aurinkovoiteella ja Biolight-sarjan vaalentavien voiteiden käyttö voivat auttaa vähentämään pisamien näkyvyyttä.

Kesakot

Kesakot (lentigo) ovat pigmenttiläiskiä, joiden väri säilyy ympäri vuoden. Orvaskedessä olevan melaniinipigmentin määrä on paikallisesti lisääntynyt. Luomisolusaarekkeita ei kesakossa ole. Kesakoita ovat tavallinen kesakko (lentigo simplex) ja auringonvalon aiheuttama aktiininen lentigo (l. solaarilentigo, l. lentigo senilis). Lue lisää.

Maitokahviläiskä

Maitokahviläiskä (_café au lait_-läiskä) on soikea, jopa usean senttimetrin läpimittainen maitokahvin värinen pigmenttiläiskä vartalolla. Alle kuusi maitokahviläiskää samalla henkilöllä ei edellytä lisätutkimuksia. Kuusi tai useampi vähintään senttimetrin läpimittainen läiskä voi olla merkki neurofibromatoosi 1-nimisestä perinnöllisestä sairaudesta. Lue lisää.

Miten saada pigmenttiläiskät pois?

Pigmenttiläiskien hoito on tehokkainta, kun se aloitetaan mahdollisimman aikaisin. Tässä on joitain hoitoja, joita voit tehdä:

1. Käytä aurinkosuojaa päivittäin

Aurinkosuoja on tärkein askel pigmenttiläiskien ehkäisyssä ja hoidossa. Käytä laajakirjoista aurinkosuojaa, jossa on vähintään SPF 30. Levitä sitä runsaasti ja uudelleen joka toinen tunti, erityisesti ulkona ollessasi. Tämä suojaa ihoa UV-säteiltä, jotka pahentavat pigmenttimuutoksia. Aurinkosuojaksi käytä Mineral Face Shieldia oman sopivan voiteesi päälle, päivävoiteeksi sopii hyvin Biolight Brightening Protection Cream.

2. Käytä ihonhoitotuotteita, joissa on aktiivisia ainesosia

Aktiivinen ihonhoito tarkoittaa tuotteita, jotka sisältävät ainesosia, jotka saavat aikaan huomattavia muutoksia iholla. Näitä ovat:

 • C-vitamiini: Tasoittaa ihonsävyä, suojaa ihoa vapailta radikaaleilta ja tehostaa kollageenin tuotantoa. Käytä T-Zone Moisturizing serum parhaan tuloksen saavuttamiseksi.
 • Retinoli: Stimuloi kollageenin tuotantoa, tasoittaa hienoja juonteita ja tasapainottaa ihon talintuotantoa. Vältä, jos sinulla on herkkä iho, ruusufinni, olet raskaana tai imetät. Hydra Dew Pure Opti-Firm® Night Cream on täydellinen tähän käyttötarkoitukseen.
 • Hapot (AHA, BHA, PHA): Kuorivat ihoa, parantavat ihon hehkua ja tasoittavat ihonsävyä kanssa Rapidex Marine Exfoliator.
 • Niasiiniamidi: Vita Cura Gold B3 serum vähentää juonteita ja parantaa ihon hehkua.

Repêchage Vita Cura B3 Serum Complex -seerumipakkaus ja kullanvärinen pullo, 50 ml. Anti-aging ja tasaisen ihon hoito.

3. Kokeile kemiallisia kuorintoja

Kemiallinen kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa ja ennaltaehkäisee epäpuhtauksien kertymistä ihohuokosiin. Tämä on tärkeää ihon terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Herkälle iholle riittää kuorinta parin viikon välein, kun taas tukkeutunut iho voi hyötyä päivittäisestä kuorinnasta. Kemiallinen kuorinta käyttää AHA-, BHA- ja PHA-happoja kuolleen ihosolukon liuottamiseen ilman mekaanista hankausta. Akneiholle suositellaan kemiallista kuorintaa salisyylihapolla, joka avaa tukkeutuneet ihohuokoset ja poistaa kuolleen ihosolukon tehokkaasti. Ihon uudistamiseksi tee kuorinta Rapidex® Marine Exfoliatorilla 2 kertaa viikossa ja käytä Hydra Medic Beta Hydroxy seerumia joka ilta.

4. Harkitse ihotautilääkärin käyntiä

Jos kotikonstit eivät auta, varaa aika ihotautilääkärille. He voivat suositella tehokkaampia hoitoja, kuten reseptivoiteita tai edistyneitä toimenpiteitä. Ammattilaisen apu voi olla ratkaiseva pigmenttiläiskien hoidossa.

Ennaltaehkäisy ja suojautuminen ihon pigmenttimuutoksilta

Pigmenttiläiskät eli maksaläiskät ovat ruskeita tai tummia läiskiä, jotka voimistuvat auringossa. Ne voivat ilmaantua jo kolmekymppisenä. Yleisin syy pigmenttiläiskille on jatkuva altistuminen UV-säteilylle. Myös hormonaaliset muutokset, perimä, ikä, tulehdukset ja ihon vammat voivat vaikuttaa niiden syntyyn. Biolight Brightening serum sopii päivittäiseen tummien läiskien kirkastamiseen

Ennaltaehkäisy on tärkeää. Käytä aurinkosuojaa, suojaa iho vaatteilla ja päähineillä, ja vältä auringonpaistetta keskipäivällä. Pigmenttiläiskiä voi hoitaa tuotteilla, jotka sisältävät antioksidantteja, melaniinintuotantoa hidastavia ainesosia tai solujen uusiutumista nopeuttavia happoja, kuten AHA-happoja.

Miten suojautua auringolta?

Ihon suojaaminen auringonpaisteelta on tehokkainta vaatetuksella ja varjoon hakeutumisella, erityisesti keskipäivän tunteina. Aurinkosuojavoiteita tulisi käyttää täydentämään muuta suojautumista, ja niiden suojakertoimen on oltava vähintään 30, lapsilla jopa 50.

UV-säteily läpäisee pilvet helpommin kuin näkyvä valo, ja jopa 90% UV-säteilystä läpäisee ohuen pilven. UV-indeksi voimistuu noin 10-12% yhden kilometrin nousua kohden, ja kesäpäivän UV-säteilystä noin puolet tulee kello 11 – 15. Lasten suojaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, ja alle kaksivuotiaille ei suositella aurinkosuojavoiteiden käyttämistä.

Parhaat aurinkosuojatuotteet

Repechage tarjoaa erinomaisia aurinkosuojatuotteita, kuten:

Ihonhoitorutiinit pigmenttimuutosten ehkäisyyn

Aloita puhdistamalla iho hellävaraisella puhdistusaineella kuten Biolight Brightening Cleanser. Käytä sitten seerumia, joka sisältää antioksidantteja ja melaniinintuotantoa hidastavia ainesosia kuten Biolight™ Brightening Skin Correct serum. Levitä päivävoide, jossa on korkea suojakerroin kuten Biolight Brightening Day Protection Cream. Yöksi käytä kuorivaa tuotetta, kuten AHA-happoja sisältävää yökuorintaa kuten Biolight Brightening Overnight Cream.

Terveellinen ruokavalio ja sen vaikutus ihoon

Ihon hyvinvointiin vaikuttavat merkittävästi proteiinit, rasvat, vitamiinit ja hivenaineet. Tärkeitä proteiininlähteitä ovat vaalea liha, kala ja kasviproteiinit. Hyviä rasvan lähteitä ovat kylmäpuristettu oliiviöljy, kalaöljy, helokkiöljy, avokado, siemenet ja pähkinät.

Ihon kannalta tärkeitä vitamiineja ovat:

 • A-vitamiini
 • Beetakaroteenit
 • Karotenoidit
 • C-vitamiini
 • E-vitamiini
 • Biotiini

Tärkeitä hivenaineita ovat sinkki ja orgaaninen rikki, joita saa lihasta, sisäelimistä, kalasta, merenelävistä, täysjyväviljasta, munista ja raaoista kasviksista.

Kuiva iho voi johtua D-, A-, K- ja E-vitamiinien sekä karotenoidien puutteesta, liian vähäisestä nesteiden saannista tai elimistöä kuivattavien kahvin ja alkoholin liiallisesta käytöstä. Omega-3, -6 ja -7-rasvahappojen puute voi myös kuivattaa ihoa.

Rypyt johtuvat ikääntymisestä, liiallisesta UV-säteilylle altistumisesta sekä kollageenin ja C-vitamiinin puutteesta. Kollageenin tuotanto vähenee ikääntyessä, mutta sitä voi tukea C-, D- ja E-vitamiinien, seleenin ja omega-3-rasvahappojen avulla.

Tummat silmänaluset voivat viitata raudanpuutteeseen, joka on yleinen ongelma erityisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Raudanpuutetta hoidetaan rautavalmisteilla ja ruokavaliolla, jossa kiinnitetään huomiota raudan imeytymiseen ja aterian koostumukseen.

What Causes Dark Circles Under Eyes & How To Treat Them | YourTango

Olemme käsitelleet tärkeimmät tekijät ihon pigmenttimuutosten ymmärtämiseksi ja hallitsemiseksi. Olipa kyse hormonien, auringon, ikääntymisen tai muiden tekijöiden vaikutuksesta, nyt tiedät, mitkä toimet ovat tehokkaimpia pigmenttimuutosten ehkäisyssä ja hoidossa.

Keskeiset asiat, jotka opimme:

 • Hormonit voivat vaikuttaa merkittävästi ihon pigmenttiin.
 • Auringon vaikutus on yksi yleisimmistä pigmenttimuutosten aiheuttajista.
 • Ikääntyminen tuo mukanaan omat haasteensa ihon pigmentin suhteen.
 • Eri pigmenttimuutosten tyypit, kuten pisamat, maksaläiskät ja melasma, vaativat yksilöllistä huomiota.
 • Pigmenttimuutosten poistamiseen on useita tehokkaita menetelmiä, kuten aurinkosuoja, aktiiviset ainesosat, laserhoidot ja kemialliset kuorinnat.
 • Ennaltaehkäisy ja suojautuminen ovat avainasemassa ihon terveyden ylläpitämisessä.

Haluatko tasaisemman ihon? Tutustu Repechage Merilevään perustuvaan ihonhoitoon

Ihon pigmenttimuutosten hallinta vaatii oikeita tuotteita ja neuvoja. Repechage on suunniteltu auttamaan sinua saavuttamaan tasaisemman ja terveemmän ihon.

Käytä parhaita ainesosia

Repechage tuotteet sisältävät tehokkaita aktiiviaineita, kuten C-vitamiinia ja hyaluronihappoa. Ne torjuvat pigmenttimuutoksia ja parantavat ihon yleistä kuntoa.

Suojaa ihosi ja estä vauriot

Aurinkosuojamme tarjoaa laajakirjoisen suojan haitallisilta UV-säteiltä, minkä ansiosta voit vähentää pigmenttimuutosten riskiä ja pitää ihon nuorekkaana.

Asiantuntijoiden neuvot ihollesi

Repechage ammattilaiset  auttavat sinua löytämään ihollesi parhaan ratkaisun. Tarjoamme asiakkaillemme ihoanalyysin sekä konsultaation, jotta löydät juuri Sinun ihollesi sopivat tuotteet sekä hoidot.

Anna Repechage auttaa sinua matkallasi kohti kauniista ja tasaista ihoa. Aloita hoito tänään ja näe tulokset itse.

Tilaa nyt –> Käy Kaupassamme

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Nainen, jolla on kasvoillaan keltainen kasvonaamio ja joka pitelee Repechage-tuotepurkkia, hymyilee.

Mikä on akne ja miten sitä hoidetaan?

Repechage Red-Out puhdistusaine pullo, jossa on merileväuutetta ja hopeaa, ympärillä viipaloituja appelsiineja.

Iho hilseilee? Syyt ja tehokkaat hoitokäytännöt

Nainen hymyilee peilin edessä ja pitää Repechage-sarjan ihonhoitotuotteita sinisissä pulloissa.

Seerumin käyttö: Valitse oikea seerumi ihotyypillesi

Shopping Cart
Scroll to Top