Nainen, jolla on kasvoillaan keltainen kasvonaamio ja joka pitelee Repechage-tuotepurkkia, hymyilee.

Mikä on akne ja miten sitä hoidetaan?

Akne on yksi yleisimmistä iho-ongelmista, mutta tiedätkö todella sen syyt? Tässä artikkelissa sukelletaan aknen maailmaan ja paljastetaan, mikä sen aiheuttaa sekä miten voit tehokkaasti hoitaa sitä.

Mitä käsittelemme:

 • Aknen syyt ja alkaminen
 • Aknen oireet ja esiintyminen eri ikäryhmissä
 • Itsehoito- ja ammattilaishoidot

Jos iho-ongelmat vaikuttavat arkeesi, saat täältä tarpeelliset vastaukset. Lue koko artikkeli ja opi enemmän.

Mikä on akne?

Akne (lat. acne vulgaris) on yleinen ihotauti. Se johtuu talirauhasten liiallisesta talin erityksestä tai ihon sarveiskerroksen paksuuntumisesta. Akne ilmenee eri tavoin:

Käsi pitelee Repechage Rapidex Marine Exfoliator -kuorintatuotetta, jossa on Fyto-Marine Actives -yhdistelmä.

Joka kymmenes ihminen kärsii vaikeasta aknesta. Akne alkaa tavallisesti murrosiän aikana. Neljä viidestä teini-ikäisestä kärsii aknesta jossain muodossa. Naisista noin viisi prosenttia ja miehistä kaksi prosenttia kärsii aknesta vielä keski-iässäkin.

Mikä aiheuttaa aknea?

Akne alkaa yleensä murrosiässä. Testosteronin erityksen lisääntyminen lisää ihon talineritystä. Tämä johtaa komedojen ja märkänäppyjen muodostumiseen. Aknen perimmäistä syytä ei tunneta, mutta taipumus akneen on perinnöllistä.

Minkä ikäisenä akne alkaa?

Lähes 80 %:lla ihmisistä on aknea jossakin elämänvaiheessa. Yleisimmin akne alkaa murrosiän loppupuolella. Akne on yleisempää pojilla murrosiässä ja naisilla aikuisiässä.

Mitkä ovat aknen yleisimmät oireet?

Akne voi ilmetä eri tavoin, ja sen oireet vaihtelevat lievästä vaikeaan. Ymmärtämällä aknen eri muodot, voit paremmin tunnistaa ja hoitaa sitä.

How To Identify And Treat Nodular Acne? – SkinKraft

Lievä akne (komedoakne)

Lievä akne tunnetaan myös nimellä komedoakne. Se ilmenee mustapäinä (avoin komedo) ja valkopäinä (suljettu komedo). Mustapäät ovat pieniä, tummia pisteitä iholla, kun taas valkopäät ovat pieniä, valkoisia kohoumia.

Kohtalainen akne (papulopustulaarinen akne)

Kohtalainen akne sisältää punaisia tai keltaisia näppylöitä, pustuleita ja komedoja. Pustulit ovat pieniä, mätää sisältäviä näppylöitä, jotka voivat olla kivuliaita. Tämä aknen muoto on yleisempi ja vaatii usein enemmän hoitoa kuin lievä akne.

Vaikea akne

Vaikea akne voi olla kystinen tai nodulaarinen. Kystinen akne ilmenee rakkuloina, kun taas nodulaarinen akne on kivulias, tunnelimainen tulehdus. Vaikea akne esiintyy usein kasvoilla, yläselässä, rinnassa, hartioilla ja alaselässä. Tämä aknen muoto voi johtaa arpiin ja vaatii usein lääkärin hoitoa.

Miten akne ilmenee eri ikäryhmissä?

Aikuisiän akne on yleistä yli 25-vuotiailla naisilla. Se ilmenee usein kasvojen alaosassa naisilla ja selässä miehillä. Hormonit, erityisesti androgeenit, ovat merkittävä tekijä aikuisiän aknen synnyssä. Kuukautiset, raskaus ja e-pillerit voivat horjuttaa hormonitasapainoa ja aiheuttaa finnejä. Aikuisiän aknea voivat myös aiheuttaa komedogeeniset kosmeettiset aineet, ammattilaiskäyttöön tarkoitetut tuotteet, lääkkeet ja stressi.

Miten tunnistaa hormonaalinen akne?

Hormonaalinen akne vaikuttaa erityisesti naisiin, koska se liittyy kuukautiskiertoon ja hormonaalisiin muutoksiin, kuten lisääntyneeseen testosteronin määrään verenkierrossa. Hormonaalinen akne ilmenee usein leuan alueella ja leukalinjassa. Näppylät ovat kivuliaita ja kystamaisia, toisin kuin teini-iän akne, joka voi ilmetä valkopäinä, mustapäinä ja kivuliaina näppylöinä eri puolilla kehoa. Toistuvaa aknea esiintyy 75-85 prosentilla aikuisista naisista, kun taas aikuisiässä puhkeava akne on harvinaisempaa, esiintyen 20-40 prosentilla tapauksista.

Aknen hoito- ja hoitovaihtoehdot

1. Aknen itsehoito

 • Pese iho hellävaraisesti miedolla, kuivattamattomalla saippualla.
 • Käytä vesipohjaisia tai ”ei-komedogeenisiä” kosmetiikka- ja ihovoiteita. Hydra medic mattifying moisturizer mattifioi ja pitää öljyntuotannon hallinnassa.
 • Pese iho kerran tai kahdesti päivässä, erityisesti liikunnan jälkeen.
 • Vältä hankaamista, toistuvaa pesua ja kasvojen koskettelua.
 • Pese hiukset päivittäin, jos ne ovat rasvaiset, ja pidä hiukset poissa kasvoilta.
 • Vältä näppylöiden puristelua, raapimista tai hankaamista.
 • Vältä tiukkoja päähineitä ja rasvaisia kosmetiikkatuotteita.
 • Älä jätä meikkiä kasvoille yön ajaksi.

Repechage Hydra Medic -mattaava kosteusvoide rasvaiselle ja ongelmalliselle iholle. Pullo ja tuotepakkaus vihreällä lehtikuviolla. 60 ml.

2. Ruokavalio ja akne

Useat tutkimukset osoittavat, että vähä-glykeeminen ruokavalio voi vähentää aknea. Esimerkiksi USA:ssa 87% 2,258 potilaasta raportoi vähemmän aknea vähä-glykeemisen ruokavalion jälkeen, ja 91% tarvitsi vähemmän aknelääkkeitä. Australiassa 43 miestä, iältään 15-25, koki merkittävää aknen vähenemistä 12 viikon vähä-glykeemisen ruokavalion jälkeen. Koreassa 32 potilasta, iältään 20-27, koki merkittävää aknen vähenemistä 10 viikon vähä-glykeemisen ruokavalion jälkeen. Tutkijat uskovat, että vähä-glykeeminen ruokavalio vähentää aknea estämällä verensokeripiikkejä, jotka aiheuttavat tulehdusta ja lisäävät talintuotantoa, mikä voi johtaa akneen. Lue lisää.

Low Glycemic Diet Explained (+ Weekly Meal Plan) | Signos

3. Ammattilaisen tarjoamat hoidot

 • A-vitamiinijohdannaiset (retinoiinihappovoide tai -geeli).
 • Hormonaaliset hoidot, kuten spironolaktoni tai e-pillerit.
 • Menetelmät kuten fotodynaaminen hoito, kemiallinen kuorinta, dermabrasio tai kystien tyhjennys.
 • Isotretinoiini vaikeaan kystiseen akneen, tiukalla seurannalla sivuvaikutusten vuoksi.

4. Aknearvet ja niiden hoito

 • Yhdistelmähoidot: Yksittäinen hoito ei ole paras kaikille arville; yhdistelmähoidot voivat olla tarpeen riippuen arven tyypistä, ihotyypistä ja vakavuudesta. 
 • Kotona tehtävä ihonhoito: Aurinkosuojan ja lääkinnällisten voiteiden, jotka sisältävät atselaiinihappoa tai hydroksihappoja, käyttö voi parantaa aknearpien ulkonäköä. Implementoimalla Hydra medic -aloituskokoelmamme päivittäiseen rutiiniisi, pääset eroon arvista nopeasti ja samalla autat itseäsi pysymään johdonmukaisena koko prosessin ajan.
 • Pehmeän kudoksen täyteaineet: Kollageenin tai rasvan injektointi voi tilapäisesti täyttää ihon painuneiden arpien päällä, vaatii toistuvia hoitoja vaikutusten ylläpitämiseksi.
 • Laserhoito: Tehokas arville, joita on aiemmin hoidettu dermabrasionilla, mutta suurempi sivuvaikutusten riski tummemman ihon tai keloidihistorian omaaville.
 • Kemialliset kuorinnat: Kemiallisen liuoksen levittäminen ihon pintakerroksen poistamiseksi voi vähentää syvempiä arpia, mahdolliset sivuvaikutukset sisältävät ihon värimuutoksia, erityisesti syvillä kuorinnoilla tummalla iholla. Rapidexia voidaan käyttää kahdesti viikossa aknesta johtuvien arpeutumis- ja pigmenttimuutosten vähentämiseksi.

5. Milloin lääkäriin?

 • Jos kotihoidot eivät paranna tilannetta muutamassa kuukaudessa tai jos iho pahenee, ota yhteys lääkäriin. Vaikea akne voi vaatia reseptilääkkeitä arpien estämiseksi.
 • Jos itsehoito ja käsikauppalääkkeet eivät auta useiden kuukausien jälkeen.
 • Jos akne on vaikea, pahenee tai aiheuttaa arpia.
 • Jos akne aiheuttaa merkittävää henkistä stressiä.
 • Jos vauvan akne ei parane 3 kuukauden kuluessa.

Causes and Home Remedies for Baby Acne

Olet nyt hyvin perillä aknesta, sen syistä ja oireista, sekä erilaisista hoitovaihtoehdoista. Aknen hallinta vaatii ymmärrystä ja kärsivällisyyttä, mutta oikeilla tiedoilla ja työkaluilla voit saada ihosi kuntoon.

Tärkeimmät seikat keskustelussamme:

 • Akne on monivaiheinen ihosairaus, joka voi ilmetä eri ikäryhmissä.
 • Yleisimmät oireet ovat finnit, mustapäät ja kystat, mutta ne voivat vaihdella.
 • Hormonaalinen akne tunnistetaan hormonaalisten muutosten yhteydessä.
 • Itsehoito, ruokavalion muutokset, ja ammattilaisten tarjoamat hoidot ovat keskeisiä aknen hallinnassa.
 • Aknearvet vaativat erityishoitoa, ja lääkäriin tulisi hakeutua, jos tilanne ei parane.

Tehokas aknen hoito Repechage-merilevä ihonhoidolla

Aknen hallinta voi tuntua haastavalta, mutta Repechage tekee siitä huomattavasti helpompaa ja tehokkaampaa. Olit sitten aloittelija tai olet jo kokeillut monia hoitoja, Repechage tarjoaa ratkaisuja, jotka toimivat.

Henkilökohtaiset hoitosuositukset

Repechage analysoi ihoasi ja aknesi vakavuutta, tarjoten sinulle henkilökohtaisia hoitosuosituksia. Tämä tarkoittaa, että saat juuri sinun ihollesi sopivat tuotteet ja hoito-ohjeet.

Helppokäyttöinen alusta

Unohda monimutkaiset hoitorutiinit. Repechage helppokäyttöinen alusta opastaa sinua askel askeleelta, varmistaen, että käytät oikeita tuotteita oikealla tavalla.

Seuranta ja tuki

Repechage ei jätä sinua yksin. Voit seurata ihoasi ja edistymistä reaaliajassa, ja saat jatkuvaa tukea asiantuntevalta tiimiltä. Haasteiden kohdatessa, apu on aina lähellä.

Ota ihosi hallintaasi Repechage avulla ja nauti terveemmästä ihosta.

Tilaa nyt –> Käy Kaupassamme

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Repechage Red-Out puhdistusaine pullo, jossa on merileväuutetta ja hopeaa, ympärillä viipaloituja appelsiineja.

Iho hilseilee? Syyt ja tehokkaat hoitokäytännöt

Repechage Biolight -kasvonaamio pakkauksessaan, ympärillä appelsiiniviipaleita ja vihreitä lehtiä valkoisella taustalla.

Ihon pigmenttimuutokset: Syyt, tyypit ja hoitovaihtoehdot

Nainen hymyilee peilin edessä ja pitää Repechage-sarjan ihonhoitotuotteita sinisissä pulloissa.

Seerumin käyttö: Valitse oikea seerumi ihotyypillesi

Shopping Cart
Scroll to Top